Magyar az, aki aktívan tesz valamit, bármit, akármit a magyarság megmaradásáért! Mindenki más csak valami más, bármit is állítson magáról..

Reklám

2012. 01. 13.

Az MC (Moving Cylinder-mozgó hengeres) gépek

Ezen gépek tervezésénél az egyszerűség és az olcsóság volt a legfontosabb, ezért általában a hatásfok nagyban elmarad a többi típustól. Amolyan egzotikus sufni tuning gépek akarnak ezek lenni, amelyeket hivatalosan Afrika és Ázsia, vagyis a harmadik világ lakóinak számára szántak, akik maguk is előállíthatnák őket. (Természetesen ez csak mellébeszélés, a fehér embereket kevésbé foglalkoztatja mi van Afrikában, inkább az energiaválság volt a ki nem mondott valós motiváció.) Vigyázat, mert a látszat ellenére nem mindegyik típust olyan könnyű megépíteni! Egyrészt mert egyes típusoknál nagyon nehéz a mérlegpontokat beállítani, sokszor a gépnek annyira erősnek kell lennie, hogy tudja emelgetni a kiszorítót, az LTD típusoknál pedig egy mikronnyi lyukra van szükség, mivel akár a szobahőmérséklet változása miatt is elállítódik. A lyukon keresztül így a gép be tud állni középnyomásra és működni tud. A leghíresebb MC gép tervező Hubert Stierhof, akinek a weboldala itt érhető el:
http://www.alice-dsl.net/bsuhrbier3/
A későbbiekben bővebben is foglalkozunk néhány MC géppel, de kezdetnek a
Jumper típust vesszük, mivel nagyon hasonlít egy komolyabb gépre, amit TMG-nek (Harwell) hívnak.
A Jumper és az MC-k hazai szakértője fórum(főmunka)társunk BladeAttila, aki (láttam) gyorsabban tud egy ilyet elkészíteni, mint ahogy egy Rubik kockát ki tud rakni a versenyen a világbajnok, nagyjából néhány másodperc alatt!
Felépítése a videón látható:


A szűkítő a gumikesztyű ujj előtt fontos alkatrész, az dogja vissza a kiszorítót! A gumiujjat dróttal, vagy erősebb gumival rögzítjük a kémcsőre.
A gépet kézzel indítjuk, de előtte megvárjuk míg felfújódik a gumi.. Amikor a rugón előre rugózik a láng irányában, majd irányt vált a gép, a kiszorító (ami lehet alufólia galacsin, de leginkább vékony dróthálóba tekert fémvatta), is előre csapódik. A gáz lehűl, a gép végére rögzített orvosi kesztyű ujja benyomódik. Visszafelé így csapódik neki az ujjal egy kiálló, ütközőnek. Ekkor a kiszorító a hideg oldalra kerül, a gáz a meleg oldalra, az felmelegszik és megnő a nyomása, az ujj kinyomódik, plusz energiát hozzáadva a láng irányába való visszarugózáshoz. Figyelem, a videón a hangra koncentráljunk, mert a sebességet nem bírja követni a kamera:





Jumper szilárd dugattyúval.
A mozgó henger egy 18-as az álló dugattyú 16-os.A párosítás révén annyira kell, hogy pontosan egymásba illőek legyenek, hogy a légrugó effektus meglegyen. Tehát hirtelen benyomásra, vagy kihúzásra rugózzon a kémcsőben a levegő, vagyis a henger és a dugattyú egymáson. Hogy stabil legyen a gép, a mozgását határok közé kell szorítani,hogy ne essen le a henger a dugattyúról egy keményebb gumival vannak összekötve. Kezdőknek ajánljuk mert ha megvan a kémcső pár, biztos a siker!

















http://www.youtube.com/watch?v=wV2y57JfL54
http://www.youtube.com/watch?v=Vf1Ru0c8IaE