Magyar az, aki aktívan tesz valamit, bármit, akármit a magyarság megmaradásáért! Mindenki más csak valami más, bármit is állítson magáról..

Reklám

2012. 01. 17.

LTD készítése-2


15. lépés:
-Kartonból kivágunk 2db. 30X90mm-es és 1db. 25X50mm-es darabot, mindhárom szélétől húzzunk egy 10-10 mm-es csíkot és éles késsel bevágjuk, majd mindegyiket háromszög alakra hajlítjuk és a széleinél összeragasztjuk. Így kapunk 2db. 10-10-10 mm-es és 1db. 10-10-5 mm oldalú oszlopot.
-A három darabot összeragasztjuk úgy, hogy az 50 mm-es darab kerüljön középre és a 90mm-es darabok tetejével egy vonalba.













16 lépés:-Ha megkötött a ragasztó, akkor az állványt felragasztjuk a gépre, körülbelül a kép szerinti helyzetben (epoxival)








17.lépés:A lendkerék.

 










-A lendkerék anyaga 2db. 110mm átmérőjű kartonpapír összeragasztva (pillanatragasztó), majd a szélére 2db. 80 mm belső 110 mm külső átmérőjű kartongyűrűt ragasztunk.













-A kivágásokat a lendkerékből csak dísznek csináltam, ha nem vágjuk ki, akkor az egyik külső gyűrű elhagyható.

-A lendkerék közepére 2db. 16mm átmérőjű korongot ragasztunk, ezek tartják a beragasztott tengelyt.

-Ha megkötött a ragasztó, átszúrjuk a lendkereket a tengely helyén, majd fúrunk még egy lyukat a tengelytől 5 mm-re, ez lesz a kiszorító mozgató rúd helye.










-Levágunk egy 20 mm hosszú darabot a tengely anyagából (ez lesz a kiszorítót mozgató rúd), majd pillanatragasztóval beragasztjuk a helyére.










18. lépés: a főtengely elkészítése.
-A tengelyt hústűből vagy gémkapocsból készítettem (a gémkapcsot könnyebb hajlítani). A lépcső kb. 2 mm (2-3 mm a szélső határ). A két oldala kb. 30-30 mm.
-Majd az egyik oldalára ráhúzunk egy gyöngyöt egészen a hajlatig, és ott pillanatragasztóval rögzítjük.










19. lépés: A főtengely csapágya:
-A tollszárból levágunk egy 10 mm-es darabot. A konzervdoboz fedeléből kivágunk 2db. a toll szélességének megfelelő darabot, majd akkora lyukat fúrunk rá (ár vagy tű), hogy a főtengely könnyen forogjon, de még ne lötyögjön. Ezután felragasztjuk őket a cső két oldalára pillanatragasztóval.








20. lépés: A tengely és a lendkerék összeállítása.
-A csapágyat ráhúzzuk a tengelyre a rögzített gyöngy mellé, majd felrakunk még egy gyöngyöt, és rárakjuk a lendkereket (olyan szorosan, hogy könnyen forogjon, de ne lötyögjön a gyöngyök között).

















-Addig forgatjuk a tengelyt, míg a kiszorító és a membrán 90 fokban áll egymáshoz képest.




-Most a lendkerék csapággyal ellentétes irányú oldalán, pillanatragasztóval ideiglenesen rögzítjük a tengelyt, majd ha jól áll, epoxival körbekenjük. Ha kikeményedett, a fölös tengelydarabot fogóval lecsípjük.

21. lépés: A lendkerék és a tengely rögzítése.
-a tengelytartó állvány közepét megjelöljük, majd néhány csepp pillanatragasztót teszünk oda.
-Ráhelyezzük a csapágyat az állványra, majd felülről nézve úgy állítjuk be, hogy pont a kiszorító rúdjával és a membrán közepével egy vonalban legyen, a lendkerék pedig  3-4 mm-rel beljebb kerüljön a kiszorító tengelyénél, és vízszintesen álljon. (Lehet, hogy többször le kell szedni, és újra kezdeni)
-Ha sikerült kb. jó helyre tenni körbekenjük epoxival, és megvárjuk míg megköt.





















22. lépés: A kiszorító mozgatója.
-A sörösdoboz oldalából kivágunk egy 6x80 mm méretű darabot, majd a két végétől 5-5 mm-re két lyukat fúrunk és a két végét lekerekítjük.
-Most a lyukaktól 5-5 mm-re két L alakú hajtást csinálunk ezek hajlítgatásával állítjuk be a pontos méretet.
.





23. lépés: A kiszorító beállítása.
-A mozgatórudat felrakjuk a helyére, majd megforgatjuk a lendkereket és megnézzük, hogy alul-felül szabadon mozog-e a kiszorító. Ha alul akad, akkor rövidebbre hajlítjuk, ha felül, akkor kissé széthúzzuk.
-A következő lépés a lendkerék kiegyensúlyozása, mert a kiszorító miatt mindig az alsó holtponton áll meg. Néhány fémdarabot ragasztunk a kiszorító rúdjával ellentétes oldalra, míg szabadon nem forog.





24. lépés: Az erőátvitel a tengelyre a membránról.

-levágunk egy 10 mm széles papírcsíkot, megkenjük ragasztóval és felcsavarjuk egy darab hurkapálcikára. Annyit tekerünk rá, hogy egy szívószálban szorosan mozogjon. Majd a pálcika végét a papírnál levágjuk, és a másik végén meghagyunk egy 5 mm-es darabot, majd hosszában a papírig behasítjuk.
Sörösdobozból kivágunk egy 6x15mm lemezt, majd az egyik végét kilyukasztjuk és a sarkokat lekerekítjük, majd a behasított hurkapálcikába toljuk, pillanatragasztóval rögzítjük.
-Egy másik 10 mm széles papírcsíkot szintén feltekerünk a pálcára, majd a két szélét levágjuk.
-Ezt a darabot felragasztjuk a membránon lévő 17 mm-es lemez közepére (pillanatragasztó).
-Végül n a szívószálból egy 75 mm-es darabot.



25. lépés: Felrakjuk és beállítjuk a rudat.
-A szívószálat felrakjuk a membránon lévő tartóra, majd a másik végébe csúsztatjuk a kifúrt végű részt, és az egészet ráhúzzuk a főtengelyre,
-Most beállítjuk a főtengelyt, hogy a meghajlított rész vízszintesen álljon (középállásban), majd a rúd hosszát állítva a membránt is középállásba igazítjuk.













 Akkor jó az beállítás, ha a lendkereket megforgatva a membrán se az alsó, se a felső holtponton nem feszül meg.