Magyar az, aki aktívan tesz valamit, bármit, akármit a magyarság megmaradásáért! Mindenki más csak valami más, bármit is állítson magáról..

Reklám

2013. 01. 16.

Gőz, stirling felépítésben


 Japánban már több száz évvel ez előtt alkalmazták egy gőz munkaközeget tartalmazó  stirling felépítésű gépet, mégpedig egy termoakusztikusat. A papok Istentől származtatott hangot csaltak ki a fazékból (gőzkondenzátornak barna rizst használtak), A hang segítségével ördögöt űztek és jósoltak:
Egy japán oldal ezekkel a gőz termoakusztikus  stirling kísérletekkel:

A hőlégmotor és a gőzgép tudatos ötvözésének kísérletéről már az 1700-as évek végéről vannak feljegyzések. Akkor azonban sokszor téves elképzelésre alapoztak. A gőzt és a levegőt általában összekeverték. (Mi gőzt akarunk használni egyszerűbb stirling technológiával, és bár működik benne levegő is, nem keverjük a gőzzel) 

A gőzgépeket a mai napig használják, a gőz, mint munkaközeg alkalmas arra, hogy jó  hőerőgépet építsünk rá. 

Carnot tétele:
 Carnot tétele a gőzgépekre is vonatkoznak. Vagyis a hatásfokot felülről korlátozza ez az egyenlet:
h=1-(Tc/Th)
laikusoknak lefordítva:
Hatásfok= 1- (hideg oldal, vagyis itt az a hőmérséklet, amikor a gőzből újra víz lesz (Kelvinbe kell számolni) / a meleg oldal, vagyis itt a gőz hőmérséklete.)

Amikor egyszerűen csak a kazán alját melegítem, nem tudom a gőz hőmérsékletét megnövelni a 100 foknál sokkal melegebbre, a gőz viszont 100 fok alatt kondenzálódik vízzé, vagyis igen kis hőmérséklet különbséggel működik a gép, ezért elméleti hatásfoka 0.1% -nál nem lehet magasabb.
Gőz táblázat:
http://www.engineeringtoolbox.com/saturated-steam-properties-d_457.html
Ugyanakkor ha légköri nyomást használunk, a 100 fok Celsius hőmérsékletű gőz, mint munkaközeg, hatásfoka 2,7-szer nagyobb lehet egy 150 fok Celsius meleg oldali hőmérsékletű levegős stirling gépnél.
Angol nyelvű topic ebben a témában:
http://stirlingengineforum.com/viewtopic.php?f=1&t=309&p=5632#p5632

Gyakorlati kísérletben összehasonlítom a forró levegőt a gőz tágulásával:
http://www.youtube.com/watch?v=lEsuTXXq5nI


Ha azonban a gőzt tovább melegítjük (túlhevítjük), mondjuk megemeljük a hőmérsékletét csak 200 fok Celsiusra, az elméleti hatásfok már elérheti a 20%-ot ! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy el is éri, csak azt, hogy ez a tétel már "megengedi" neki!

Példa a túlhevített gőzre:
http://www.youtube.com/watch?v=K-xzmybB9ho&feature=player_embedded

Általában a nyomás növelésével érnek el magasabb meleg oldali hőmérsékletet, mivel nagyobb nyomáson magasabb hőmérsékleten forr a víz. Ugyanakkor nagyjából annyiszor kisebbet fog a gőz tágulni, ahányszoros nyomás alá helyezzük. 

Jelenleg nem ismerek olyan gőzgépet, amely légköri nyomáson lenne túlhevítve és így nagyobb hatásfokot érne el.

Először a japán termoakusztikus kísérletet próbáltam ki, amelyről a termoakusztikus gépek oldalának alján olvashatsz.

Másodjára egy thermal lag gépet fejlesztettem, amelyről a thermal lag és lamina flow gépeknél olvashatsz többet.

Harmadjára a Manson szerkezetet próbáltam ki, de nem vagyok meggyőződve, hogy szeleppel jobb, mint szelep nélkül (leszámítva a tűszúrásnyi lyukat, amin beáll a középnyomás). Szelep nélkül nem biztos, hogy csak szivárgó Mansonként működött!

A hagyományos gamma elrendezést is kipróbáltam, de nem tudtam megállapítani melyik jobb, a 100 fokos gőzzel, vagy a gázlángon melegített levegővel.


További érdekes gép is működött.